Publicera hemsidan

Hur man publicerar en hemsida på internet

Att ladda upp en hemsida på internet är relativt enkelt, vi kommer att behöva två saker - ett webbhotell och domännamn.

Webbhotell

Ett webbhotell låter dig lagra alla dina filer som hemsidan består av på en server. Du betalar en summa per år för tjänsten och det kan variera i pris. Vi kan inte rekommendera något specifikt webbhotell, men Googla och se om du hittar något som ser bra ut. Priset brukar ligga på 10kr - 100kr/mån och betalas årsvis.

Domännamn

Ett webbhotell utan domännamn är som ett hus utan en adress, det går helt enkelt inte. För att du ska kunna besöka hemsidan behöver du även ett domännamn som man parkerar till det webbhotell som hemsidan ligger uppladdad på. Man måste inte ha webbhotell och domän via samma tjänst, men det kan vara praktiskt. Priset brukar ligga på 10kr - 100kr/år och betalas årsvis.

Kan jag använda Å, Ä, Ö i domännamnet?

Ja det kan du, men det funkar bara med .se domäner och det har inte stöd för mailtjänster om du planerar att använda domänen till en mail. Vi rekommenderar att du först och främst byter ut Å, Ä och Ö till A, A och O, men att du även köper den med svenska tecken för att säkra den för framtiden då mailtjänster har stöd för detta.

Hur laddar jag upp hemsidan?

När du har betalat för webbhotell och domännamn behöver du FTP-uppgifterna till ditt webbutrymme, om du inte hittar dessa uppgifter kan du kontakta supporten på webbhotellet.

Sedan behöver du även ett FTP-program för att kunna logga in med FTP-uppgifterna. Här rekommenderar vi Transmit om du använder Mac, men om du kör Windows så är FileZilla perfekt för dig.

Transmit för Mac FileZilla för Windows

Logga in och ladda upp

Fyll i dina FTP-uppgifter och logga in.

Öppna mappen public_html. Om du inte hittar den så befinner du dig antagligen redan i den.

Ladda sedan upp alla dina html/css-filer och bilder genom att dra in dom dit.

Klart!

Nu är din hemsida live och kan bli sedd av flera miljarder människor världen över! Påverka, inspirera och utveckla nya idéer, det är bara du som sätter gränserna.

Läs våra slutord


Vill du bidra till ett öppnare och friare läromedel?

Bidra med eget material
comments powered by Disqus