Programvaror

Vilka program behöver man för att göra en hemsida?

Det finns de som kostar pengar och de som är gratis, i den här kursen kommer vi att använda de som kostar pengar eftersom de är bättre. Du kommer att kunna använda de kostnadsfria alternativet lika väl, då de flesta funktioner ser likadana ut.

Webbläsare

Om vi får rekommendera något så ladda gärna ner Google Chrome eller Firefox. De har bra verktyg för webbutveckling. Installera även övriga program, så kan du hålla koll på hur din kommande hemsida ser ut i övriga webbläsare.

Internet Explorer kan vara webbutvecklarens värsta fiende av egen erfarenhet. Den brukar nämligen inte ha stöd för det senaste inom webbdesign vilket kan begränsa dig om du vill att hemsidan ska se bra ut även i Explorer. Ha därför lite extra koll på just den webbläsaren, då det fortfarande är många användare som använder den.

Google Chrome Firefox Safari Opera Internet Explorer

Texteditor

Med en texteditor kan man skriva och redigera textfiler. Du har antagligen redan det förinstallerat på datorn, Anteckningar för Windows och Textredigeraren för Mac.

Vi kommer inte att använda dessa program, utan kommer istället att använda oss av Sublime Text som är speciellt utvecklad för att göra hemsidor.

Ladda ned Sublime Text Eller Notepad++ (Gratis)

WYSIWYG-editor

Om du går en utbildning i webbdesign får du säkert lära dig om WYSIWYG-editorer. Det är ett program (Dreamviewer tex.) där man kan göra hemsidan genom en enklare form av redigeringsverktyg.

Du kommer inte att behöva den här typen av programvara.

Bildhanteringsprogram

Med bildhanteringsprogrammet kommer vi att kunna redigera och spara ner bilder i olika format.

Ladda ned Photoshop Eller Gimp (Gratis)

Tankat klart allt? Då fortsätter vi!


Vill du bidra till ett öppnare och friare läromedel?

Bidra med eget material
comments powered by Disqus